Translate

Sayfalar

İzleyiciler

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Kadına yönelik şiddet araştırması



ARI Hareketi ve Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ortaklığı ile yürüttülen ve 6 ilde uygulanan ¨Eşitlik için Nesiller Arası Köprüler Projesi Anketi¨ nin sonuçları bugün Taksim Hill Otel'de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. İstanbul, Kocaeli, Ankara, Eskişehir Isparta ve Çanakkale'de uygulanan anketin sonuçlarını Proje Koordinatörü Gizem Onay Collet, genç nüfusun içerisinde şiddetin ne kadar yaygın olduğu şeklinde yorumladı.

ARI Hareketi Kadın Çalışmaları Grubu'ndan Gaye Özerkan'ın açıkladığı, Proje liderliğini Arı Hareketi, proje ortaklığını ise KAGİDER'in yaptığı araştırmanın benzerlerinden farkı anketin sadece genç kadınlara değil genç erkeklere de uygulanmış olması.

Rapora göre;
- Kadınların yüzde 26,3'üne göre erkekler sünnete gidince; yüzde 10,7'sine göre de askere gidince erkek oluyor.
- Erkeklerin yüzde 32,7'sine göre kadınlar evlendikleri zaman kadın oluyor.

Gaye Eslen Özerkan açıklamasında ¨Katılımcıların yüzde 71,3'üne göre 'evin temizliği ve bakımından', yüzde 63,8'ine göre 'yemek pişirmek ve hazırlamaktan' kadınlar sorumlu. Buna karşılık katılımcıların yüzde 77,2'si 'evdeki tamirat ve onarımlardan' erkeklerin sorumlu olduğunu belirtiyor. 'Evin geçiminden kim sorumludur?¨ sorusuna 'her ikisi de' yanıtını verenlerin oranı yüzde 64,7.¨ verilerini açıklarken ¨Bu bize önemli bir değişimin başladığını da gösterebilir.¨ yorumunu yaptı.

Şiddetin aile içinde olduğunu kaydeden rapora göre genç kadınların yüzde 34,4'ü baba veya ağabeyinden, yüzde 32,8'i anne veya başka bir aile büyüğünden fiziksel şiddet görüyor. Genç erkeklerin yüzde 32,7'si baba veya ağabeyinden, yüzde 28,3'ü anne veya başka bir aile büyüğünden fiziksel şiddet görüyor. Toplu taşıma aracından tacize uğrayan kadının hemen polise gitmesi gerektiğini erkeklerin yüzde 86,2'si savunurken, şiddetin kocadan olduğu durumlarda ise erkeklerin yüzde 57,5'i polise gidilmesi gerektiği görüşünü paylaşıyor.

Araştırmanın kadınlarla ilgili atasözleri kısmının da ilgi çekici olduğunu vurgulayan Gaye Eslen Özerkan, ¨Yuvayı dişi kuş yapar¨ atasözünü erkeklerin 69,7'si, kadınların da yüzde 68,8'i doğru buluyor. Raporda ¨Oğlanı her karı doğurmaz, er karı doğurur¨ atasözünü doğru bulan erkek oranının yüzde 21,1, kadın oranın da yüzde 4,3 olduğu kaydediliyor.

Yasalar değişiyor ama kadının hayatı değişmiyor

¨Kadın olmak ve erkek olmakla ilgili ciddi ön yargılar var. Anket sonuçları toplumdaki şiddetin bir yansıması. Evet şiddet çok yaygın çünkü hayatın içinde var¨ şeklinde konuşan Aysun Sayın, önemli olanın devletin bu konuda atacağı adımlar olduğunu belirtti. Bu problemlerin çözümünün sadece yasa yapmakla olmadığı bu yasaları uygulamak için gerekli kaynağın da ayrılması gerektiği görüşünü savunan Sayın, Türkiye'de sığınma evlerinin yetersiz olduğunu kaydetti. Ayrıca böyle bir araştırmanın devlet eliyle yapılması gerktiğini belirten Sayın bu konuda istatistiklerin devlet elinde bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Dünyası * Erkek Dünyası Evlilik -- erkekçe, kadınca