Translate

Sayfalar

İzleyiciler

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Kadınlar , Zindelik ve Özgüven için Spor Yapıyor

Başkent Üniversitesi'nce yapılan bir araştırmaya göre, spor yapmak, kadınları ev yaşamının getirdiği zorluklardan koruyor.



TÜBİTAK'ın desteklediği Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim elemanları Doç. Dr. Hülya Aşçı koordinatörlüğünde, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nefise Bulgu ve Edinburg Üniversitesi Beden Eğitimi, Spor ve Serbest Zaman Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Canan Koca bir araştırma yaptı. Araştırma için, üniversiteler ve belediyelerin kurduğu spor merkezleriyle özel spor merkezlerinde fiziksel aktivitelere katılan kadınlarla görüşüldü. Toplumsal sınıf, toplumsal konum fark etmeksizin kadınların fiziksel aktiviteye katılmalarının en önemli nedeninin, "kendileri için bir şey yapmak istemeleri" bulgusuna ulaşılan araştırmada, kadınların zamanlarının bir bölümünü kendileri için yararlı olacak bir etkinlik yaparak geçirmek istedikleri ifade edildi. Özellikle bazı kadınların, ev, eş ve çocuk bakımı gibi temel sorumluluk alanıyla ilişkilendirilmesinden rahatsızlık duydukları ve bunu ifade etmek için ev dışı alanda yer almanın, farklı etkinliklere katılmanın yollarını aradıkları kaydedildi. Araştırmada, "Yapılan etkinliğin fiziksel aktivite olmasından daha çok, kadınların evin dışına çıkmalarını, kendileri için bir şey yapmalarını sağlayacak bir etkinlik olması önemli görünüyor." denildi. Kadınların fiziksel aktiviteye katılım sürecinde ve sonrasında kendilerine güvenlerinin arttığı bulgularına ulaşılan araştırmada, bu güvenin aile yaşamlarında olumlu etkileri olduğu da görüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Dünyası * Erkek Dünyası Evlilik -- erkekçe, kadınca