Translate

Sayfalar

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Aşkın Sözsüz Dili - Aşkın Beden Dili

İnsanlar çocukken birbirlerine kızdıklarında dil çıkarırlardı dimi? Dikkat ederseniz genelde çevrenizdeki birçok çocuğun en iyi kullandığı silah “dil”dir. Çocukluktan akılda kalan büyüklere çıkarınca kızarlardı da, kız çocuklarına gösterildimi tartışmasız çok bozulurlardı.
Antropolog David Givens‘ın Aşk Sinyalleri kitabı, ‘aşkın sözsüz dili‘ni öğrenmek isteyenler için biçilmiş kaftan. Duruşunuz, giyinişiniz, yürüyüşünüz ve kullandığınız her kelime, karşı cins için bir aşk sinyali olabilir.
Kendini aşk doktoru olarak tanımlayan David Givens, kur yapmanın inceliklerini anlatan Aşk Sinyalleri kitabında herkesin bir kısmını bildiğini sandığı ama aslında göz ardı ettiği kur yapma tekniklerini anlatıyor. Bir ilişkinin beş evresi olduğunu öne süren Givens, ‘Dikkat Çekmek’, ‘Gözdeki Pırıltı Nasıl Okunur?’, ‘Kelime Alışverişi’, ‘Dokumanın Dili’ ve ‘Sevişmek’ başlıklı bölümlerde bir ilişkinin ilerleyişini adım adım anlatıyor. Kitapta ayrıca sosyal ortamlarda nasıl davranmak gerektiğini, kokuların etkileyiciliğini, blucin giymenin flört yaparkenki önemini ve vücut hareketlerinin verdiği mesajları inceleyen bölümler de var.
Aşk Sinyalleri: ” Kuşların ve insanların kur yapma biçimlerini birbirine benzeten Givens’a göre: “Hem gönderilen hem de alınan vücut dili işaretleri, bireylerin ortamda daha fazla yakınlaşmasını sağlıyor,” ve ‘aşk sinyalleri’ olarak adlandırılıyor.
Açık Avuçlar Güven Veriyor
Givens, avuçlarını yukarıya kaldırarak insanların: “Bana güven, benden sana zarar gelmez,” mesajı verdiğini söylüyor. “Tüm dünyada avuç içini gösterme işareti, birbirlerinin niyetinden emin olmayan partnerleri cezbeder, memnun eder ve psikolojik olarak yatıştırır.” Avuçların aşağı bakması ise saldırgan bir jest. Avuçlar yere doğru çevrildiğinde eller dayatmacı bir pozisyon alıyor. “Aşağıya çevrilmiş avuç içleri, iddialı ve dayatmacı olduğundan ilişkide şiddeti vurgular, otoriteyi simgeler.”
Blucin’in Önemi
Karşı tarafın dikkatini çekmek için mavi rengi seçmek iyi bir tercih. “Bejden farklı olarak mavi, gözleri güçlü bir şekilde kendisine çeker. Tamamen bej giysiler giymek kişiyi tutucu, pasif ve cinsiyetsiz gösterir. Tek başına açık gri ve sarımsı kahverengi renkler can sıkıcı, heyecan uyandırmayan, çirkin seçimler. Kurlaşmanın cazip kumaşı ise mavi kot. Kot giysilerin rengi soldukça açık mavi bir gökyüzünün pastel renklerine bürünerek ruhsal durumu olumlu yönde etkiliyor.”
Üçgen Vücut
Bilimsel araştırmalara göre, yüz ve gözler bir yana bırakılırsa, erkek bedeninde karşı cinsin en çok dikkat çeken özelliği ‘üçgen’ biçim. Kadınlar geniş omuzlu erkekleri tercih ettiklerinden, yapılan araştırmalar kadınların dar omuzlulara oranla geniş omuzlu erkekleri tercih ettiğini gösteriyor.
Saçlar ve Flört
İlgilenen kişinin duruşunu taklit etmek, “Aynı senin gibiyim. Bana güvenebilirsin,” mesajı veriyor. Erkekler de kadınlar da çekici buldukları kişiyle aynı ortamdayken saçlarına dokunup parmaklarını saçlarının içinden geçirmekten hoşlanır. Saç tararken verdiğimiz mesaj ise şu: “Seninle ilgileniyorum, senden hoşlanıyorum. Bana baksana.”
Güven Mesajı
Kurlaşmada erkekler de kadınlar da karşı tarafın kaba veya acımasız olmayacağına dair bir güvence arıyor. Zararsızlığın kurlaşmada temel bir tema olduğunu söyleyen Givens, utangaçlık, zararsızlık ve tevazu işaretlerinin ‘başkalarına fiziksel olarak daha yakına gelmeleri için izin verdiğini’ söylüyor. Ayaklarını içe doğru basan bir erkek aslında karşı tarafa mesaj göndermiş oluyor.
Aman Dil Çıkarma
Hoş görünümlü biriyle karşılaştığımızda, o kişinin bize yaklaşması ne kadar hoşumuza gitse de yüzümüz ve vücudumuz “Benden uzak dur” diyebilir ve cesaret kırıcı mesajlar gönderebilir. “Yabancı anksiyetesi dil gösterme denen itici bir yüz ifadesini tetikleyebilir. Dil göstermede dil hafifçe dışarı çıkar ve dudaklar arasından ucu görünür. Dil gösterme, gorillerde ve insanlarda sosyal açıdan olumsuz bir işaret olarak deşifre edilmiştir.”

Kadın Dünyası * Erkek Dünyası * İletişim * motivasyon * Evlilik -- erkekçe, kadınca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Dünyası * Erkek Dünyası Evlilik -- erkekçe, kadınca