Sakin bir yaşam sürmek, modern toplumda zor olabilir. Kalabalık şehirler, gittikçe birbirine bağlanan teknolojiler, iş hayatının ve günlük yaşamın baskıları, dingin bir varoluşa karşı komplo kuruyor gibi görünebilir. Ancak sükûnet, hayal edebileceğinden daha kolaydır.
Sakin Bir Ortam Yaratmak
- Sakinliği kolaylaştırmak için evini düzenle. Yoğun bir aile hayatın olsa bile, evini huzur dolu bir yer hâline getirmek için yapabileceğin birçok şey var. İç tasarımı ve organizasyonu bunun için kullan ve evde kendine biraz nefes alma alanı sağla.
- Dağınıklığı azaltmak için antreni düzenle. Kapıdan girer girmez bir karmaşa ile karşılanmak stres için bir reçetedir. Ayakkabılarına, şemsiyelerine ve diğer günlük eşyalarına kapının yanında özel bir yer ayır. Eşyalar ortalıktan kalkar ve aklından çıkar.
- Dağınıklık için bir alan ayır ve onu orada tutmaya çalış. Bütün bir evi her zaman temiz ve düzenli tutmak, özellikle çocuklar söz konusu olduğunda pratik değildir. Bunun yerine, herkesin çantasını bırakabileceği, postaları yığabileceği vb. bir veya iki alan ayır.
- Biraz müzik ekle. Klasik müzik veya caz gibi diğer enstrümantal tarzlar sinirleri ve öfkeyi yatıştırabilir. Bu sakinleştirici etkiyi elde etmek için müzik yavaş ve sessiz olmalıdır.[1] Biraz ambient müzik çalmak dengeli olmanın harika bir yoludur.
- Yatak odanı şımart. Hayatının üçte birini yatakta geçireceksin; yatak odanın bir sığınma yeri olmasını sağla. Akşam gördüğün son yer ve sabah ilk karşılaştığın yer. Kendine iyi bir gece uykusu sağlamak için yumuşak, sık dokuma çarşaflarla rahat nevresim takımları kullan ve güne daha yumuşak bir başlangıç için geleneksel çalar saate alternatif olarak bir uyandırma ışığı düşün.[2]
- Sakin bir çalışma alanı oluştur. Muhtemelen uyanık olduğun saatlerinin büyük bir kısmını işte geçireceksin, bu yüzden orada mümkün olduğunca rahatlatıcı bir alan inşa etmek akıllıca olacaktır. İş yerleri ofislerden dış mekâna geniş bir yelpazeye sahiptir, bu nedenle değişiklikleri kişisel ihtiyaçlarına göre uyarla.
- Dağınıklığı azalt ve çalışma alanını gereksiz ögelerden temizle. Bu, dikkat dağıtıcı unsurları azaltmaya ve elindeki göreve odaklanmana yardımcı olabilir.
- Temiz tut. Olası hoşnutsuzluk kaynaklarını azaltmak için çöplerden, lekelerden ve kokulardan kurtul. Tıpkı karmaşada olduğu gibi, bu devam eden bir mücadele olacaktır, bu yüzden temizliğin kendisinin dikkat dağıtıcı veya stres kaynağı olmasına izin verme. Düzenli bakım işin anahtarıdır.
- Hoş şeylerin resimlerini as. Ailenin, sakinleştirici manzaraların veya ziyaret etmek istediğin yerlerin fotoğrafları, hayatında neyin iyi olduğunu ve neden işe başladığını sana hatırlatarak iş gününü güzelleştirebilir.
- Kendi ofisin varsa kapıyı kapat. Ziyaretçilerin cesaretini kıracak, gürültüyü dışarıda tutacak ve sana bir mahremiyet, hatta belki de izolasyon hissi verecektir. İşin başkalarıyla sık sık iş birliği gerektiriyorsa dünyaya yeniden açılmadan önce günün kısa zamanlarını biraz kapalı kapılar ardında geçir.
- Renk ve ışıktan yararlan. Belirli renk ve aydınlatma düzenlemeleri, ruh hâlin ve üretkenliğin üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.[3] Etrafındaki dekorun rengini, tonunu ve yoğunluğunu ayarlamak, huzurlu bir ortam sağlamanın yeterince takdir edilmeyen bir yoludur.
- Parlak renkler yerine mat renkleri seç. Parlak tonlar endişeye neden olabilir, bu nedenle daha yumuşak tonlar daha iyi bir seçimdir. Buna bağlı olarak, yansımaları ve dikkat dağıtıcı unsurları azaltmak için parlak tonlar yerine mat (yansıtıcı olmayan) tonlar kullan.[4]
- Yatak odaları ve sakin olması gereken alanlar için maviler ve lavantalar tercih edilebilir.[5]
- Bir kapalılık hissi yaratmak için gömme aydınlatma ve zemin veya masa lambaları kullan. Bu aynı zamanda çıplak, doğrudan ampullerden gelen sert ışığı da azaltır. Tonu yumuşak tutmak için sıcak beyaz ampuller tak (satın alırken ambalajı kontrol et). Parlak beyaz ampuller endüstriyel bir hava verebilir ve bakılması zordur.
- Her şeyi geride bırak. Kendini sakinleştirmek ve yenilenmek için doğada zaman geçir. Parkta hızlı bir yürüyüşten, vahşi doğada uzun bir yürüyüşe kadar her şey, özellikle zamanının çoğunu kentsel ortamlarda geçiriyorsan sakinleştirici ve canlandırıcı olabilir.
- Ağırdan al. Dışarı çık ve ortama dalarken acele etme. Bulutları biraz izle veya ayakkabılarını fırlatıp ayak parmakların arasında çim hissinin tadını çıkar.
- Dışarıdayken biraz fotoğraf çek. Sana ilham veren bir manzarayla karşılaşırsan anı yakala, böylece daha sonra yine bakabilirsin.
- Doğa ile iç içe ol. Çok ilgiliysen aktif bir şekilde doğada olmayı gerektiren bir hobi edin. Örneğin, sinek balıkçılığı hem huzurlu, rahatlatıcı hareket hem de nehirlerin, göllerin ve su yaşamının birçok biçiminin mekaniğini anlama istekliliğini gerektirir. Kaya tırmanışı seni nefes kesici manzaralara ve bazı jeoloji bilgilerine götürebilir. Her durumda, doğal dünyaya daha yakın hissetmek, stresi azaltmak ve hayatında sakin bir alan inşa etmek için harika bir yoldur.[6]
Yöntem2
Sakinleşmek
- Bir sabah ritüeli oluştur. Stresi ve karmaşayı azaltmanın harika bir yolu, günlük yaşamın için seni dengede tutan ve stresi azaltan güvenilir, tekrarlanabilir sistemler geliştirmektir. Günlerin çılgınca başlıyorsa sabahları işleri yavaşlatmak için bilinçli bir çaba göster.[7]
- Biraz daha erken kalk, kahve yap ve yoga, meditasyon veya rahatlatıcı bulduğun başka bir şey gibi sakinleştirici aktiviteler ekle. Bunu her gününün bir parçası yap.[8]
- Her sabah neyi başarmak istediğini belirle, ardından ritüelini, bunları acele etmeden veya daha fazla stres olmadan yapman için sana zaman verecek şekilde özelleştir.
- Zamanının ve enerjinin sorumluluğunu üstlen. Yoğun bir programın olduğunda, yaptığın şey üzerinde hiçbir kontrole sahip olmadığını hissetmek kolaydır. Yaptığın her şeyin bir seçim olduğunu hayal etmeye çalış; işe gitmek veya çocuklarını okula götürmek gibi tamamen gerekli görünen şeylerin bile. Bu, gününü nasıl geçireceğin üzerinde kontrol sahibi olduğunu hissetmene yardımcı olacaktır. Ayrıca, bedenine ve zihnine dinlenmen ve bakım yapman için gününden daha fazla zaman ayırmana yardımcı olabilir.
- Olaylara nasıl tepki verdiğine dikkat et. Günlük etkileşimler sırasında kendini sık sık sinirlenirken buluyorsan kendi yanıtlarını analiz etmeyi bir alışkanlık hâline getir.
- Birisi trafikte önünü keserse kornaya abanmak yerine bir an dur ve cevabının duruma yardımcı mı olacağını, yoksa sadece stresini mi artıracağını düşün.
- Aynı anda birden fazla iş yapma. Yapılan araştırmalar, çoklu görevin işleri halletmek için tek bir etkinliğe odaklanmaktan daha az verimli bir yol olduğunu ve dikkatini sürekli olarak birden çok şey arasında yönlendirmenin, sakin olmaktan ziyade kaygıyı sürdürmenin kesin bir yolu olduğunu gösteriyor.[9]
- Telefonunu başka bir odada bırakmak veya e-posta bildirimlerini kapatmak gibi basit değişiklikler, dikkatinin dağılmasına yönelik genel dürtüleri ortadan kaldırabilir.[10]
- Öncelikli bir yapılacaklar listesine sahip olmak yardımcı olur. Başkalarına geçmeden önce en önemli görevini tamamlamaya odaklan. Dinlence, egzersiz veya aile zamanının bir “görev” olabileceğini unutma; liste sadece işle ilgili değil.[11]
- Düzenli egzersiz yap. Sadece sağlığın için iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda stres seviyelerini güvenilir bir şekilde azalttığı da gösterilmiştir.[12]
- Egzersizi rutinine entegre edebiliyorsan bunu yap. 20 dakikalık orta düzeyde bir efor sarf etmek bile senin için harikalar yaratabilir.
- Egzersizin faydalarından yararlanmak için spor salonuna ayıracak vaktin yoksa iş sandalyenden kalk ve yürü. Asansör yerine merdivenleri kullan.
- Sakinleştirici müzik veya hoş görüntüleri egzersiz sonrası soğumana entegre et. Bu, yaptığın şeye geri döndüğünde huzur duygusunun korunmasına yardımcı olacaktır.[13]
- Yaratıcı ol. Yaratıcı etkinlik, özellikle ellerinle çalışabilmek, düşüncelerini ve günlerini sakin tutmanın harika bir yoludur. Kendini o işin içinde kaybedebilir ve uygulama süresince bir başarı duygusu kazanabilirsin.[14]
- Ahşap işleri, çömlekçilik ve örgü, ellerini ve zihnini odaklanmış, sakinleştirici bir şekilde meşgul etmenin harika yollarıdır.
- Bazı insanlar resim, heykel ve hatta yazı gibi sanatlarda benzer bir teselli bulurlar.
- Mutfak da yaratıcı el işçiliği için bir yer olabilir. Fırında bir şeyler pişirmek, yemek pişirmek ve daha da özel görevler; örneğin mayalama, stres ve yaratıcılık için harika çıkış noktaları olabilir.[15]
- Yoga veya meditasyonu dene. Hem yoga hem de meditasyonun sağlığa faydaları çoktur ve bunlar belgelenmiştir. Her ikisi de sana huzur verir ve stresini azaltır. Yoga gücünü ve esnekliğini de artırabilir.[16][17]
- Yoga, parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek bir "gevşeme etkisi" yaratır.[18]
- Hem yoga hem de meditasyon, hemen hemen her yerde yapılması nispeten kolay olma avantajına sahiptir. Gününü rahatlatmak için işte boş bir anda veya sabah kalktıktan hemen sonra yatak odanda birkaç basit poz dene.[19]
- Savaş ya da kaç tepkisini kes. Vücudunun stres ve tehlikeye karşı içgüdüsel tepkisi olan "savaş ya da kaç" tepkisi, iyi bir evrimsel adaptasyondur ama sakin, modern, vahşi hayvanların ve düşman avcı-toplayıcıların tehlikelerinden arınmış bir yaşama her zaman uygun değildir. Neyse ki bazen istenmeyen bu tepkiyi azaltmanın yolları var.
- Duyguların üzerinde düşün. Bu klişe gelebilir ancak panik, stres, korku veya endişe duygularını tanımlamak savaş ya da kaçmanın nörolojik süreçlerini kesintiye uğratabilir ve enerjini faydalı bir şekilde yönlendirmene yardımcı olabilir.[20]
- Nefesine odaklan. Gerginlik ve hatta paniğin arttığını fark ettiğinde derin nefes almaya odaklan. Bu; sığ, hızlı nefeslere yönelik içgüdüsel eğilimi azaltır ve genellikle vücudunun fizyolojik tepkilerini bilinçli girdin olmadan kontrol eden otonom sinir sistemini devreye sokar.
- Son olarak, daha olumlu hâle getirmek için önceden belirlediğin duyguları yeniden adlandır. Paniğini heyecan olarak veya hayal kırıklığını hırs olarak yeniden canlandır; böylece vücudunun stres tepkisinin kontrolünü yeniden kazanabilir, kalp atışını, solunumunu yavaşlatabilir ve terlemeyi azaltabilirsin.
Yöntem3
Çevrendekileri Sakinleştirmek
- Üzgün birini nasıl sakinleştireceğini öğren. Kaçınılmaz olarak bir arkadaşın, iş arkadaşın veya ailenden biri üzülecek ve bu muhtemelen etrafındaki herkes için işleri bozacaktır.
- Durumu çözmek için EDS yöntemini kullan.[21]
- Empati — Karşıdakine "Ne kadar üzgün olduğunu görebiliyorum." veya "Sinirli hissettiğini anlıyorum." gibi ifadelerle, üzgün olduğunu anladığını ve yardım etme isteğini göster.
- Dikkat — Ondan sorunu açıklamasını iste ve dikkatle dinle. "Seni neyin rahatsız ettiğini söyle bana. Anlamak istiyorum." Beden dili de burada sana yardımcı olabilir. Onunla göz teması kur ve dikkatini göstermek için otur veya hafifçe öne doğru eğil.
- Saygı — İnsanlar, özellikle çatışmaya eğilimli olanlar, üzüldüklerinde genellikle saygı görmeye ihtiyaç duyar. Bunu elinden geldiğince kabul et: "Bu konudaki bağlılığına saygı duyuyorum." veya "Burada çok çaba harcadığını söyleyebilirim ve bu belli oluyor.”[22]
- Kızgın bir durumu tırmanmadan önce yatıştır. Çok sinirli biri, sakinleşme şansı bulana kadar tartışmaya açık olmayabilir. Öfkesini yeniden yönlendirerek ve gerginlik seviyesini düşürmek için uygun şekilde davranarak bu sürece yardımcı olabilirsin.
- İlk olarak, onun ihtiyaçları veya endişelerine saygı duymaya çalış. Önemli olduklarını kabul et ve onları açıkça yargılamaktan kaçın. Hızlı hareket etmeyerek veya agresif, göğüs kafesi açık bir duruş sergilemeyerek bunu agresif olmayan vücut diliyle yapmaya çalış.[23]
- Başkalarına zarar vermediği sürece öfkeli kişiyle iş birliği yap. Amaç, durumu daha fazla tırmandırmamak. Etkili dinleme burada da yardımcı olacaktır. Sözünü kesme ama hem yanlış anlamadan kaçınmak hem de işleri yavaşlatmak için açıklayıcı sorular sorma fırsatını değerlendir.[24]
- Endişelerini daha az çatışmacı bir şekilde yeniden ifade ederek saldırganlığını yeniden yönlendir.[25] "Canan’ı boruyla dövmek istiyorum" cümlesini "Yani, Canan’ın arabanın boyasını çizdiği için üzgünsün ve bunu düzeltmesini istiyorsun." şeklinde ifade et. Bu, başarılı olduğunda kişiyi daha sakin ve sorunu hakkında yapıcı bir tartışmaya daha açık yapabilir.
- Çabaların işe yaramıyorsa ya da kendini kızgın buluyorsan etkileşimden kendini sıyır. Güvenliğin her şeyden önemlidir ve kişiden uzaklaşmalı ve uygunsa güvenliği, amirini veya polisi aramalısın.[26]
- Nazik ve mütevazı davran. Araştırmalar, başkalarına karşı mütevazı ve nazik olmanın evdeki, işteki ve sosyal olarak ilişkilerini somut olarak iyileştirebileceğini gösteriyor. Başkalarına iyi davranmak senin için de iyi olabilir.
- Bir NIH araştırması, başkalarına karşı nazik olmanın seni fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı hâle getirebileceğini buldu.
- Alçakgönüllülük (kendini eleştirme istekliliği) zarar görmüş ilişkileri onarmaya da yardımcı olabilir.[27]
- Nezaket aynı zamanda mutlulukla da bağlantılıdır. Hayırseverlik ve nezaket eylemleri beyninde dopamin ve endorfin salgılar ve mutluluğuna kimyasal bir element sağlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Kadın Dünyası * Erkek Dünyası Evlilik -- erkekçe, kadınca