Translate

Sayfalar

28 Mart 2017 Salı

Boşanma ve ayrılık aşaması davranışları ne anlama geliyor?

Karşınızdaki kişi en sıkıntılı zamanınızda bile kendini sizden soyutluyor ve telefona mı sarılıyor? İşte boşanmaların ve ayrılıkların göstergesi olan 4 temel davranış…

Boşanmaların ve ayrılıkların göstergesi olan 4 temel davranış
Bu davranış, Washington Üniversitesi psikologu ve Gottman Enstitüsü kurucusu John Gottman tarafından evli çiftlerin bir sorunu olduğunu gösteren dört reaksiyondan biri olarak tanımlandı.

Bunların yanı sıra kibir, eleştiri ve koruyuculuk da problemi yansıtan maddeler arasında yer alıyor. Bu tarz davranışların 15 dakikalık bir konuşma içerisinde ne sıklıkla ve kaç kez yaşandığı da önem taşıyor. Araştırmalara göre, hangi evliliklerin boşanma ile sonuçlanacağı hakkında oranlara dayanan varsayımlar ortaya çıkıyor.

Psikologlar ilişki memnuniyeti ve kaç kere ayrılıkla ilgili düşündükleri üzerine sorular eklediğinde, evliliklerin %93’ünün boşanma ile sonuçlanabileceğini tahmin ediyorlar. 79 çift üzerinde yapılan 14 yıllık çalışma boyunca 21 çift boşandı.
2002 yılında başlayan bu çalışmalarda ilk etapta boşanmayı belirli negatif davranışlarla özdeşleştirdiler. 373 yeni evli çiftle yapılan son araştırmada, evliliğin ilk yılında çiftlerin birbirine bağırdığı, birbirlerine karşı kibirli davrandıkları, konuşulan konuyu kapattıkları görüldü. Bunlar da negatif davranışlar arasında yer alıyor.

Peki bu davranışlar genel manada nelerdir?

boşanma
1. Kibir:
Belirtiler: Çiftlerden biri diğeriyle kalabalık veya yalnız fark etmeksizin dalga geçer, kasıtlı olarak aşağılayıcı takma adlar kullanır, fikirlerine kesinlikle değer vermez. İşin açığı partnerlerine kıymet vermiyorlar ve kendilerini onlardan daha değerli hissediyorlar.
Nasıl düzeltilir: Alay konusu olan kişinin yerine kendinizi koyun ve olayı bir de onların bakış açılarından görmeye çalışın. Sonrasında ise onlarla her dalga geçmek istediğinizde, onları aslında ne kadar sevdiğinizi kendinize hatırlatın.
2. Eleştiri:
Belirtileri: Çiftlerden biri karşı tarafın yaptığı her hatada sinirlenir, hatta geçmişten bazı olayları gündeme getirir. Sonuç olarak yalnızca yapılan hatayı eleştirmez, bunun yanı sıra karşıdaki kişinin kişiliğini eleştirir. Bu tarz durumlar da genelde “Sen her zaman her şeyi yanlış yapıyorsun.” şeklinde sonuçlanır.
Nasıl düzeltilir: Konuşmalarda agresif bir ses tonu kullanma ve küçük bir problemi çok daha büyük bir problem haline getirme. Eğer karşındakine bir sonraki sefere bir şeyleri daha farklı yapmasını söylersen, hatta daha da iyisi bunu herhangi bir durumla bağdaştırmadan, çok da önem vermeden söylersen sonuç daha iyi olacaktır.
3. Korumacı, savunmacı davranış:
Belirtiler: Çiftlerden biri eğer bir şeyi yanlış yaptığını düşünür ve tartışmadan kaçınmak isterse, hemen kendilerini agresif bir şekilde savunmaya geçerler. Bu durumda genelde “Aslında ben bunu yapmazdım.”, “Bu benim hatam değil.” gibi cümleler duyarsınız. Sonuç olarak, diğer taraf da keskin cevaplar verdiğinde, iki taraf da birbirine acı verir, kin güder.
Nasıl düzeltilir: Bu durumlarda davranışlarının sorumluluğunu almak ve doğru bir zamanda özür dilemek en kolayıdır. Böylece amaçsız tartışmalarla çok fazla zaman harcamamış olursun ve bu zamanı çok daha keyifli şeylere değerlendirirsin.
4. Çatışmalardan kaçınmak:
Belirtiler: Bir fırtınanın yaklaştığı hissedildiğinde insanlar herhangi bir duygu olmadan, kinci bir şekilde keskin cevaplar verirler. Yani, partnerlerini mümkün olan bütün şekillerde görmezden gelirler.
Nasıl düzeltilir: Kaçmayın veya duygularınızla yalnız kalmayın. Sorunu barışçıl bir şekilde çözmeye çalışın çünkü eğer bunu yapmazsanız, ileride çok daha büyük bir sorun olarak karşınıza çıkacaktır.


Kadın Dünyası * Erkek Dünyası * İletişim * motivasyon * Evlilik -- erkekçe, kadınca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kadın Dünyası * Erkek Dünyası Evlilik -- erkekçe, kadınca